Wesprzyj Fundację!

Poszukiwania śladów po mezuzach i kulach

Działalność statutowa

Książka 100 śladów.

Piszemy naszą pierwszą książkę o najważniejszej podróży w naszym życiu! To podróż, podczas której odkrywamy ślady po mezuzach. Postanowiliśmy opisać nasze przygody oraz opublikować pełną dokumentację śladów po mezuzach, która powstała dzięki współpracy z Żydowskim Instytutem Historycznym. Bezpośrednim celem projektu jest uwiecznienie materialnego nośnika kultury żydowskiej, jakim jest mezuza. Książka uzyskała wsparcie od Stowarzyszenia Żydowski Instytut Historyczny, jednak potrzebujemy więcej środków, aby ukończyć książkę – pierwszą w Polsce publikację o śladach po mezuzach.

Poszukiwania śladów po mezuzach i kulach

Do tej pory odkryliśmy 130 śladów po mezuzach w Polsce, Maroku, Ukrainie, Rumunii oraz Białorusi. Pomóż nam odkryć 200 śladów i współtworzyć największą bazę śladów po mezuzach na świecie. Środki z tego wsparcia przeznaczymy wyłącznie na realizację podróży, czyli pokrycie naszych kosztów stałych związanych z podróżami.

Działalność statutowa

Wesprzyj naszą działalność statutową. Uzyskane środki przeznaczymy na pokrycie bieżących kosztów działalności.

Wesprzyj Fundację z Polski